Acupunctuur


Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Hieronder vallen diverse genees- en behandelwijzen afkomstig uit Azië, met name China.                       

Het is een holistische geneeswijze, waarbij we uitgaan van de eenheid van lichaam en geest. Lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit  psychische problemen of emoties, andersom kunnen psychische klachten ook fysieke aandoeningen veroorzaken.

Waar de reguliere geneeskunde vaak uitgaat van symptoombestrijding door enkel de klacht te verhelpen, kijkt de TCG naar de diepere oorzaak van de verstoring. Alleen door de kern van het probleem aan te pakken zullen de klachten echt opgelost worden.

Er wordt gewerkt met meridianen en de daarop gelegen acupunctuurpunten. Deze energiebanen vervoeren Qi (levensenergie), deze staan in verbinding met de organen en de weefsels.  De Qi reguleert deze en zorgt ervoor dat alle functies met elkaar in een optimaal evenwicht blijven. Verstoringen van dit evenwicht kunnen de mens op korte of lange termijn ziek maken.

Op de meridianen liggen zo’n 400 acupunctuurpunten waarmee de energie in de meridianen kan worden beïnvloed en zo de algehele gezondheid. 

 

"U moet niet proberen een deel te genezen zonder het geheel te behandelen"

~Plato~

Acupunctuur beïnvloedt de energie in het lichaam, lost blokkades op en herstelt de natuurlijke balans.

In een gezonde situatie is de energie van de mens in evenwicht, zijn alle systemen volledig in balans en werkt alles hoe het moet werken.

Bij een verstoring van dit natuurlijk evenwicht raakt ons systeem in de war en kunnen er klachten ontstaan.

Verstoringen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stress, vermoeidheid, vitamine tekorten, blessures en slechte voeding.

Normaal gezien is het menselijk lichaam prima in staat deze disbalans te herstellen.

Soms lukt dit echter niet en kan acupunctuur uitkomst bieden.

 

Door het inbrengen van dunne steriele naaldjes op bepaalde plaatsen, de zogenaamde acupunctuurpunten, wordt het lichaam geactiveerd de natuurlijke balans te herstellen.

Door het aanprikken van deze punten wordt de energie in de meridiaan gemanipuleerd.  Elk van deze punten staat in contact met een orgaan of een bepaalde lichaamsfunctie. 

Bij pijnklachten is er vaak sprake van een blokkade van de energie. Door het prikken van naaldjes kan deze blokkade opgeheven worden zodat de energie weer normaal door kan stromen en de pijnklachten verdwijnen.

Het behandelen van pijnklachten en ongemakken gebeurt met de balansmethode. Deze is ontwikkeld door Dr. Richard Tan.

 

Klik op onderstaande link om meer te lezen over de behandeling van pijnklachten

Pijnbestrijding & Balansmethode Dr. Tan

Kinderen 

Kinderen en baby’s reageren vaak goed en snel op acupunctuur of acupressuur. De energie van kinderen is makkelijk te beïnvloeden.

Het energiesysteem is nog zuiver en in ontwikkeling.

Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen goed te behandelen met acupunctuur.

Bij jonge kinderen zijn vooral het spijsverteringsstelsel en het afweersysteem nog volop in ontwikkeling. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

Klachten waarbij acupunctuur kan helpen zijn bijvoorbeeld; veel terugkerende verkoudheden, oorontstekingen, hoesten, astma, allergieën, eczeem en darmklachten.

Ook bij klachten die meer met het gedrag te maken hebben kan acupunctuur effectief zijn.

Slecht slapen, angsten, druk gedrag, slecht eten, bedplassen en verhoogde gevoeligheid zijn een paar voorbeelden.

Bij de behandeling van kinderen worden extra dunne naaldjes gebruikt. 

Bij angst voor naalden kan een behandeling ook gegeven worden door middel van acupressuur (masseren van acupunctuurpunten) of met een Japanse kindernaald, deze gaat niet door de huid heen maar geeft druk op de huid.

Ook een behandeling met stemvorken (toonpunctuur) is vaak erg effectief.