Acupunctuur bij long Covid klachten


Long Covid, een relatief nieuwe en vervelende aandoening met veel uiteenlopende klachten. Wanneer mensen een corona besmetting hebben doorgemaakt en langer dan 3 maanden klachten houden, wordt er gesproken van long Covid. Symptomen die vaak voorkomen zijn ernstige vermoeidheid, verlies van reuk en smaak, concentratie stoornissen, spierklachten en kortademigheid. Ook komen mentale klachten regelmatig voor. 

Long Covid kan een uitdagende en langdurige aandoening zijn die een aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven. Sommige mensen zijn niet meer in staat het leven te leiden zoals ze dat voor de coronabesmetting deden. Hetgeen de behandeling lastig maakt, naast dat het 'nieuw' is, is dat er zoveel verschillende klachten voorkomen. Waar de ene persoon voornamelijk last heeft van hoofdpijn en concentratiestoornissen heeft een ander vooral klachten van de luchtwegen of moeite met prikkelverwerking. Waarom de symptomen soms zo uiteen lopen is nog niet geheel duidelijk. Ook is nog onduidelijk waarom mensen wel herstellen van bijvoorbeeld een hevige griep en na een Covid infectie het herstel in sommige gevallen zo moeizaam gaat en er zoveel restklachten blijven bestaan. 

 

Het autonome zenuwstelsel 

 

Het ontstaan van long Covid lijkt te maken te hebben met een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt vanuit de hersenstam alle automatische en onbewuste functies in ons lichaam. De ademhaling, spijsvertering, bloeddrukregulatie. Bijna alle automatische en onbewuste processen worden bestuurd door het autonome zenuwstelsel.  Ook heeft het een functie bij ontstekingsprocessen in het lichaam. 

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen; het sympatische deel en het parasympatische deel. De sympatische zenuwen zijn in werking als we actief zijn en in stressvolle situaties. De hartslag en de ademhaling versnellen en alle zintuigen staan op scherp. Het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel is juist actief als het lichaam in rust is. Het spijsverteringssysteem wordt actiever en de hartslag en de ademhaling zijn nu juist langzamer. Het zorgt voor rust, ontspanning en bevordert herstel. 

Bij long Covid lijkt er sprake van een overactief sympatisch deel en een onderdrukking en inactiviteit van de parasympatsiche zenuwen. Het lichaam is dus constant in een actieve fase, de rust- en herstelfase is er amper of niet. 

 

Klachten die kunnen ontstaan door een ontregeld autonoom zenuwstelsel zijn onder andere; 

ademhalingsklachten, hartkloppingen, pijn rond de borstkas, aanhoudende ontstekingen, vermoeidheid, brain fog, concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijn, verminderde reuk en smaak, verstoorde prikkelverwerking en een ontregeld immuunsysteem. Allemaal symptomen die kenmerkend zijn voor long Covid. 

Er zijn meerdere manieren om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Meditatie, ademhalingsoefeningen en veel wandelen zijn dingen die stimulerend kunnen werken. Ook acupunctuur kan hierbij ondersteunend werken. Hoewel er nog geen eenduidig wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van acupunctuur bij long Covid, zijn er veelbelovende resultaten gemeld door mensen die acupunctuur hebben ondergaan voor hun symptomen. Het lijkt dat acupunctuur in elk geval het herstel versnelt en de symptomen verlicht.

Daarbij heeft acupunctuur een activerende werking op het parasympatische zenuwstelsel. Een MRI onderzoek van de hersenen, waarbij acupunctuur werd toegepast, heeft uitgewezen dat de parasympatische zenuwen gestimuleerd worden door acupunctuur. 

Acupunctuur heeft een duidelijk effect op onderstaande aandachtsgebieden

 

Algemeen beschouwd heeft acupunctuur een herstellende en balancerende werking. Het brengt het lichaam en alle systemen weer in balans. Het stimuleert het zelfherstellend vermogen én het kan dus de disbalans van het autonome zenuwstelsel helpen te herstellen. 

Daarnaast kan er ingezet worden op specifieke klachten. In het geval van long Covid zijn dit vaak zeer uiteenlopende klachten. Het is dan ook altijd een individuele behandeling. Elke behandeling wordt aangepast aan de specifieke symptomen en behoeften van de patiënt, wat het mogelijk maakt om op maat gemaakte oplossingen te bieden.

 

Verlichting van symptomen

Door de circulatie van energie te verbeteren en bestaande blokkades op te heffen kunnen symptomen als vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn en hoofdpijn verminderen. 

 

Het herstellen van de energiebalans

Acupunctuur herstelt de verstoorde energetische balans die vaak wordt waargenomen bij long Covid patiënten. Het inbrengen van naalden op specifieke punten kan helpen de energiestroom in het lichaam te harmoniseren.

 

Immuniteitsversterking

Acupunctuur kan ingezet worden om het afweermechanisme te versterken en weer in balans te brengen. Het immuunsysteem is na een virale infectie vaak verzwakt waardoor het herstel langer duurt en patiënten ook vatbaarder zijn voor andere virussen. 

 

Psychische klachten en slaapproblemen

Long Covid kan gepaard gaan met mentale gezondheidsproblemen zoals stress en angst. Acupunctuur stimuleert de aanmaak van endorfine, wat een stressverminderende werking heeft.  
Ook ervaren long Covid patiënten vaak slaapproblemen. Door stress te verminderen en ontspanning te bevorderen verbetert het slaapritme én de kwaliteit van de slaap waardoor ook de algehele emotionele toestand verbetert.

 

Uit onderzoeken en klinische ervaringen is gebleken dat acupunctuur een waardevolle aanvullende therapie kan zijn bij het omgaan met Long Covid. De huidige bevindingen suggereren dat het een positieve rol kan spelen in het ondersteunen van het herstelproces.