Acupunctuur bij hooikoorts


 

De lente, vaak kijken we er enorm naar uit na de koude en donkere maanden. De temperatuur wordt wat aangenamer, de natuur wordt weer groener en alles komt tot bloei. Heerlijk! Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Wanneer je last hebt van hooikoorts is die bloeiende natuur helemaal niet zo fijn. Jeukende en tranende ogen, een verstopte neus of juist een constante loopneus. Kriebel in je keel, hoesten en benauwdheid.  Een paar frequent voorkomende klachten bij hooikoorts. 

Veel mensen komen het pollenseizoen door met medicatie die de allergische reactie wat onderdrukt. Helaas hebben de meeste van deze middelen ook aardig wat bijwerkingen en is het slikken van medicijnen natuurlijk nooit echt gezond. Maar wist je dat acupunctuur kan helpen om de hooikoorts te verminderen en dat het zelfs volledig kan verdwijnen? Met behulp van acupunctuur wordt het afweersysteem van binnenuit versterkt, waardoor klachten beduidend verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

 

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is de verzamelnaam voor een allergische reactie van het lichaam op diverse grassen, planten en/of bomen. 

De taak van ons immuunsysteem is om het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen te beschermen. Bij mensen met allergiëen reageert het afweersysteem overmatig op onschuldige stoffen, in dit geval de pollen. Als reactie op deze 'vijandige indringers' gaat het lichaam de stof histamine produceren. Sommige mensen verdragen deze stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Het lastige is dat het lichaam de reactie onthoudt, zodat na elk nieuw contact met de prikkelende stof direct weer een allergische reactie ontstaat.

De bomen en planten die door insecten worden bestoven geven geen problemen. Vaak hebben deze mooi gekleurde bloemen. De minder gekleurde gewassen die van windbestuiving afhankelijk zijn, kunnen wél klachten veroorzaken. In februari/maart geven de els en de hazelaar stuifmeelkorrels af. De berk bloeit in april en in mei, in juni en juli zijn de grassen de grootste boosdoeners en in augustus geeft het bijvoetkruid klachten. Deze bloeitijden kunnen verschuiven, een zachte winter veroorzaakt bijvoorbeeld een vroeg allergieseizoen. Wanneer er veel regen valt bevat de lucht meestal minder pollen omdat deze snel neerslaan. Wanneer er eenmaal een reactie aanwezig is, kan deze door andere prikkelende stoffen zoals tabaksrook, parfum of huisstof verergeren.

 

Waarom heet het 'hooikoorts'?

De algemeen gebruikte term ‘hooikoorts’ is ongeveer 100 jaar geleden voor het eerst gebruikt door een Engelse arts die last had van een allergische reactie op hooi en op dat moment koorts had. Toch komt koorts nauwelijks voor bij hooikoorts.
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van hooikoorts.

De oorzaak van het ontstaan van deze allergische reactie is niet geheel bekend. Wel is de kans op het ontwikkelen van hooikoorts groter als één of beide ouders hier ook last van hebben. Meestal ontwikkelt een allergie zich tussen het 15e en 25e levensjaar. 

 

Acupunctuur werkt! 

Acupunctuur kan tijdens de hooikoortsperiode een goede methode zijn om de klachten te verminderen. In diverse (wetenschappelijke) studies met controlegroepen is aangetoond dat acupunctuur een effectieve behandeling biedt bij hooikoorts. Bovendien geeft het geen vervelende bijwerkingen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent acupunctuur als een goede behandelmethode bij hooikoorts  

In acute gevallen kan acupunctuur met succes ingezet worden. Dan richt de behandeling zich op het verlichten van de klachten van ogen, neus en/of luchtwegen. Het aantal behandelingen dat nodig is verschilt per persoon.

Een nog betere optie is om acupunctuur preventief in te zetten. Door in de maanden voor de allergieperiode de energie te versterken die het afweermechanisme regelt, zullen de klachten aanmerkelijk minder zijn of zelfs helemaal niet optreden. Ook in dit geval zijn er, afhankelijk van de ernst van de klachten en de algehele gezondheid, per persoon een verschillend aantal behandelingen nodig om de hooikoortssymptomen te voorkomen. Soms is het nodig om in het 'hoogseizoen' nog een enkele behandeling te ondergaan.

Wetenschappelijk onderzoek

Duits onderzoek (2013) naar het effect van acupunctuur op hooikoorts

In het onderzoek zijn 422 personen met seizoensgebonden hooikoorts in 3 groepen verdeeld.

  • Groep 1 kreeg acupunctuur behandelingen en het medicijn Cetirizine in geval van nood.
  • Groep 2 kreeg placebo acupunctuur behandelingen.
  • Groep 3 kreeg alleen reguliere medicatie.

 

Direct na het behandeltraject bleek dat patiënten die de echte acupunctuurbehandelingen hadden gekregen, in vergelijking met de andere twee behandelgroepen minder last hadden van hooikoortssymptomen en tevens minder noodmedicatie nodig hadden.

Uit dit onderzoek blijkt tevens dat acupunctuur bij hooikoorts meer effect heeft dan alleen het placebo-effect (een positief behandelresultaat omdat de patiënt verwacht dat de behandeling werkt). Acupunctuur is effectiever dan een placebo én effectiever dan cetirizine bij hooikoortsklachten.

 

 Lees hier het gehele onderzoek en de resultaten.

Meer weten of een afspraak maken? Klik hier